Jeste li znali?

ČAK 49 DRŽAVA VODE DIKTATORI: Najgori među njima je Bashar al-Assad!

 

 

Najviše diktatora je u afričkim zemljama gdje dugogodišnji predsjednici vode Svaziland, DR Kongo, Ekvatorijalnu Gvineju…Najgorim na svijetu proglašen je sirijski čelnik al-Assad…

Nakon što su zastupnici u parlamentu prihvatili ustavni amandman koji ukida ograničenje od dva predsjednička mandata, kineski predsjednik Xi Jinping dobio je mogućnost doživotno ostati na vlasti. Kina se tako vratila u prošlost, a Xi se pridružio listi svjetskih autokrata koji zemlje vode “željeznom šakom” te ubijaju ili muče sve one koji im se nađu na putu.

Organizacija Freedom House objavila je godišnji izvještaj “Trganje demokratije: Ciljevi, strategije i metode modernih autokrata” u kojem navodi da u svijetu trenutno postoji 49 diktatora, objavio je The Sun. Prema rang listi, najgorim su proglasili sirijskog predsjednika Bashara al-Asada za kojeg kažu da ograničava sve moguće slobode.

Za al-Asada kažu da je odgovoran za šestogodišnji građanski rat u Siriji u kojem je poginulo više od 400.000 ljudi, a u borbi protiv pobunjenika koristio je čak i hemijsko oružje.

alt

Tek nekoliko mjesta iza al-Asada našao se sjevernokorejski lider Kim Jong-un.

Čelnika Ekvatorijalne Gvineje, Teodora Obianga, nedavno su optužili da je protivnicima gulio kožu i rezao testise.

U izvještaju se navodi i da Vladimir Putin i Xi Jinping čvrstom rukom vode dvije vrlo moćne i utjecajne zemlje.

– Kina i Rusija povećavaju represiju unutar zemlje, ali takav model vladanja izvoze i u druge zemlje od kojih neke kopiraju njihovo ponašanje prihvaćajući njihov prezir prema demokratiji. I Putin i Xi često svojim tajnim službama naređuju ubijanje i mučenje političkih oponenata i kritičara, piše Freedom House.

Vladimir Putin, kaže se u izvještaju, također ima osobine autokrata. Trenutno ga optužuju za trovanje špijuna Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji. Kažu i da je pomagao al-Asadu te da u zatvorima odobrava metodu mučenja pod nazivom “telefonski poziv Putinu”. Zatvorenicima se tada daju elektrošokovi na ušne resice.  One koje nisu ubili, protjerali su preko granice .

alt

Vođa Mianmara, general Min Aung Hlaing, naredio je smaknuće 43.000 ljudi, pripadnika Rohingya manjine. One koje nisu ubili, nasilno su iselili u Bangladeš i uništili im gradove.

Kim Jong-un je pak poznat po ubijanju protivnika, a čini to čak i članovima svoje obitelji koji mu odbiju poslušnost. Protivnike koje poštedu šalje u zatvore gdje ih izgladnjuju, muče, siluju i ubijaju.

alt

alt

alt

Preuzeto

loading...
UPOZORENJE Sadržaji objavljeni na internet portalu NASMAGAZIN.com mogu se prenositi samo uz obavezu navođenja izvora. Iza zadnje rečenice prenesenog ili citiranog teksta postaviti "hyperlink" vezu na članak u obliku (NASMAGAZIN.com).
To Top