Jeste li znali?

ČAK 49 DRŽAVA VODE DIKTATORI: Najgori među njima je Bashar al-Assad!

 

 

Najviše diktatora je u afričkim zemljama gdje dugogodišnji predsjednici vode Svaziland, DR Kongo, Ekvatorijalnu Gvineju…Najgorim na svijetu proglašen je sirijski čelnik al-Assad…

Nakon što su zastupnici u parlamentu prihvatili ustavni amandman koji ukida ograničenje od dva predsjednička mandata, kineski predsjednik Xi Jinping dobio je mogućnost doživotno ostati na vlasti. Kina se tako vratila u prošlost, a Xi se pridružio listi svjetskih autokrata koji zemlje vode “željeznom šakom” te ubijaju ili muče sve one koji im se nađu na putu.

Organizacija Freedom House objavila je godišnji izvještaj “Trganje demokratije: Ciljevi, strategije i metode modernih autokrata” u kojem navodi da u svijetu trenutno postoji 49 diktatora, objavio je The Sun. Prema rang listi, najgorim su proglasili sirijskog predsjednika Bashara al-Asada za kojeg kažu da ograničava sve moguće slobode.

Za al-Asada kažu da je odgovoran za šestogodišnji građanski rat u Siriji u kojem je poginulo više od 400.000 ljudi, a u borbi protiv pobunjenika koristio je čak i hemijsko oružje.

alt

Tek nekoliko mjesta iza al-Asada našao se sjevernokorejski lider Kim Jong-un.

Čelnika Ekvatorijalne Gvineje, Teodora Obianga, nedavno su optužili da je protivnicima gulio kožu i rezao testise.

U izvještaju se navodi i da Vladimir Putin i Xi Jinping čvrstom rukom vode dvije vrlo moćne i utjecajne zemlje.

– Kina i Rusija povećavaju represiju unutar zemlje, ali takav model vladanja izvoze i u druge zemlje od kojih neke kopiraju njihovo ponašanje prihvaćajući njihov prezir prema demokratiji. I Putin i Xi često svojim tajnim službama naređuju ubijanje i mučenje političkih oponenata i kritičara, piše Freedom House.

Vladimir Putin, kaže se u izvještaju, također ima osobine autokrata. Trenutno ga optužuju za trovanje špijuna Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji. Kažu i da je pomagao al-Asadu te da u zatvorima odobrava metodu mučenja pod nazivom “telefonski poziv Putinu”. Zatvorenicima se tada daju elektrošokovi na ušne resice.  One koje nisu ubili, protjerali su preko granice .

alt

Vođa Mianmara, general Min Aung Hlaing, naredio je smaknuće 43.000 ljudi, pripadnika Rohingya manjine. One koje nisu ubili, nasilno su iselili u Bangladeš i uništili im gradove.

Kim Jong-un je pak poznat po ubijanju protivnika, a čini to čak i članovima svoje obitelji koji mu odbiju poslušnost. Protivnike koje poštedu šalje u zatvore gdje ih izgladnjuju, muče, siluju i ubijaju.

alt

alt

alt

Preuzeto

loading...
To Top