Lifestyle

DA LI LOMITE LIJEKOVE NA POLA DA IH LAKŠE PROGUTATE: Nakon što ovo saznate to više nikada nećete uraditi!

Možda vam se čini bezazleno i spasonosno rješenje, ipak lomljenje tablete na manje djelove može uzrokovati i zdravstvene probleme.

Progutati manju ili veću tabletu mnogima je pravi problem. Različiti su razlozi, ali većina je došla na slično rješenje: prepoloviti tabletu ili smrviti je pa progutati s malo omiljenog soka ili vode.

t1

I čini se kao odlična ideja, propisani lijek ste uspjeli progutati, makar i na ovaj način. Farmaceuti tvrde da to nije dobra ideja. Ma koliko se može činiti kao bezazleno i spasonosno rješenje, ipak lomljenje tablete na manje djelove može uzrokovati i zdravstvene probleme prilikom njenog djelovanja na organizam.

t3

Farmaceuti tvrde da se mogu pojaviti nuspojave zbog različitog doziranja lijeka, posebno kod terapije za dijagnoze bipolarnog poremećaja ili kod srčanih bolesnika. Kod takvih dijagnoza mora se uzimati tačno propisana količina lijeka te bi se svakako pre odluke da neke tablete na svoju ruku lomite na manje djelove, trebali obratiti doktoru koji je terapiju propisao.

t2

Preuzeto

loading...
To Top