Hronika

LEGIJA SE OSILIO, NAPRAVIO HAOS NA SUĐENJU: Pozadina pobune Crvenih beretki čiji je šef bio Đinđićev ubica!

 

Legija, koji služi maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića i drugih krivičnih djela, rekao je da ono što se radi njemu i ostalim optuženima „više nema smisla“.

Milorad Ulemek Legija, kome se sudi zbog sumnje da je organizovao oružanu pobunu Jedinice za specijalne operacije 2001. godine, izjavio je juče pred Specijalnom sudom da nema šta da iznese u svoju odbranu jer nije kriv, kao i da ga je „sramota tuđe sramote“.

– Optužnicu sam primio, jezički sam je razumeo, ali ne znam kako da se izjasnim. Sramota me vaše sramote. Ova agonija traje već 17 godina, ovo je događaj od pre 17 godina, a pravosuđu je trebalo 10 da pokrene postupak. Mlatimo se sedam godina na sudu i danas ovo kreće iz početka. Iz početka ćemo opet da slušamo iste priče. Da nisam sada ovde, mislio bih da me neko za*ebava – iznervirano je za sudskom govornicom rekao Ulemek, koji je juče pod specijalnim mjerama obezbjeđenja u Specijalni sud prebačen iz požarevačke Zabele.

Legija, koji služi maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića i drugih krivičnih djela, rekao je da ono što se radi njemu i ostalim optuženima „više nema smisla“.

– Pisao sam dva puta pisma predsedniku suda, da vidim zašto se sve ovo radi, ali sam svaki put dobio neke paušalne odgovore. Neću da ulazim u političke igre koje se igraju, ali ovo više nema smisla. Sedam godina posle istrage mi smo ovde, dva veća su sudila i bukvalno proces dovela do kraja, a mi sad opet krećemo iz početka. Molim vas, ili nađite snage da stavite tačku, ili rešite ovaj slučaj. Ne znam šta drugo da kažem – obratio se optuženi sudskom veću, pred kojim je zbog izmene u sastavu postupak formalno morao da krene iznova.

On je pristao da odgovara na pitanja „kako ne bi uskratio ostale optužene da se brane“, a oni su juče takođe negirali izvršenje krivičnog djela. Odgovarajući na pitanja, Legija je naveo da nisu tačni navodi tužilaštva da je imao neograničen uticaj i vlast nad JSO iako je u vrijeme pobune bio penzionisan.

– To je van dometa pameti. Pa veštaci psihijatri su ovde rekli da takva teza ne postoji čak ni životno, da neko ima neograničen uticaj i vlast nad nekim. I dok sam bio u JSO, nisam imao vlast, već ovlašćenja koja mi pripadaju kao komandantu – rekao je Ulemek.

Suđenje Miloradu Ulemeku i ostalim optuženima za pobunu JSO juče su iz publike pratile Legijina supruga Aleksandra Ivanović i njihova najstarija kćerka. Legija nije krio zadovoljstvo što ih vidi iza neprobojnog stakla koje dijeli publiku od odjela u kom sjede optuženi.

– Iznervirao ti se tata – rekla je kratko Aleksandra ćerki posle Legijinog izlaganja pred sudskim većem.

Preuzeto

loading...
To Top