Hrana i piće

Namirnice koje pomažu da se bolje naspavamo!

Probiotička vlakna u slanutku i poriluku pomažu povećati broj dobrih bakterija u crijevima i time poboljšavaju san, dok su namirnice bogate serotoninom, poput kivija, ključne za dobar san.

Probiotička vlakna koja se mogu pronaći u hrani poput slanutka, artičoka i poriluka, pomažu povećati broj dobrih bakterija u crijevima te poboljšati san.

Iz jedne studije iz 2011. godine poznato je da konzumacija kivija prija spavanja pomaže da utonete u dubok san. Kivi sadrži visok postotak serotonina koji je ključan za dobar san. Serotonin reguliše temperaturu tijela, osjećaj boli, apetit, disanje i slično te kada se uravnoteži daje nam osjećaj zadovoljstva i mentalne opuštenosti. Ali koje još namirnice pomažu snu?

Perad i orašasto voće

Puretina i piletina sadrže puno triptofana koji pojačava serotonin. Također hrana koja ima puno triptofana i vitamina B6 pomaže ljudskom tijelu proizvesti melatonin, hormon spavanja koji luči epifiza. Drugi izvori triptofana i vitamina B6 je grah, leća, sir, tofu, tuna, jaja, orašasto voće, cjelovite žitarice i sjemenke.

Trešnje i višnje

Toliko sadrže u sebi melatonina da je gotovo isto konzumirate li višnje i trešnje ili čisti melatonin kupljen u prodavnici ili apoteci.

Banane i lisnato povrće

Hrana koja je bogata kalijumom i magnezijumom pomažu u opuštanju mišića, a magnezijum pomaže također i prilikom grčenja mišića. Dobar izvor magnezijuma su cjelovite žitarice, orašasto voće i povrće sa tamno-zelenim lišćem. Hrana bogata kalijumom su banane, krompir, mlijeko i kajsije.

Probiotici

Prema prošlogodišnjem istraživanju na univerzitetu Colorado Bouldera, probiotička vlakna koja se mogu pronaći u hrani poput slanutka, artičoka i poriluka, pomažu povećati broj dobrih bakterija u crijevima te poboljšati san. Istraživanje je rađeno na štakorima pa je teško ovako rano procijeniti djeluje li na ljudima.

Vlakna

Prehrana bogata hranom koja sadrži vlakna poput graha, leće, bobičastog voća i cjelovitih žitarica, može poboljšati san. Prehrana u kojoj se više konzumiraju zasićene masne kiseline, a manje vlakana, može uzrokovati lošim i laganim snom.

Važno je i kada jedete

Svako ko se dobro najede za vrijeme nedjeljnog ručka vrlo vjerovatno će se osjećati uspavano. S druge strane, manji uzastopni obroci tokom dana poboljšavaju san. Ljudi se osjećaju pospano nakon ogromnog obroka jer se na taj način naglo mijenja nivo šećera u krvi te se pokreće reakcija inzulina koja ima efekat poput sedativa. Nije bitno samo što jedemo nego kada i koliko jedemo. Važno je doručkovati jer uravnotežuje nivo šećera u krvi i minimalizuje proizvodnju adrenalina, a kasnije to rezultuje proizvodnjom melatonina.

loading...
Comments
To Top