Nauka

NOVA STUDIJA TVRDI: ČILI KANCEROGENE STANICE DOSLOVNO TJERA NA SAMORAZARANJE

Naučnici pretpostavljaju da jednako može djelovati na karcinom debelog crijeva, kosti i gušterače. Naučnici sa Ruhr Univerziteta u Bochumu u Njemačkoj, tretirali su uzorke ljudskih stanica karcinoma dojke tim žestokim sastojkom da bi otkrili što više o njegovoj sposobnosti da ih razori, piše “Net“…

Kako djeluje kapsaicin iz čilija

Doktorica Lea Weber, pišući za časopis “Breast Cancer Targets and Therapy”, kaže da su ustanovili da kapsaicin može podstaći umiranje stanica i smanjiti rast malignih stanica kod puno različitih vrsta karcinoma dok normalne, zdrave stanice ostaju neoštećene. Kada kapsaicin dospije do kancerogene stanice, žestoki sastav ovog začina prilijepi se za staničnu membranu i uključi stanični receptor TRPV1. Taj receptor je kanal koji kontroliše substance kao kalcijum i natrijum pri ulasku i izlasku iz stanice.

Kancerogene stanice rade prekomjerno

Kad je TRPV1 uključen zbog kapsaicina, kancerogene stanice rade prekomjerno i počinju samouništavanje. Kako sve više stanica umire, tumor više ne raste. Ova saznanja su u skladu sa rezultatima do kojih su došli drugi naučnici.

Naime, i oni su uspjeli pokazati određeno usporavanje rasta stanica karcinoma dojke kod stimulacije kapsaicinom. To ne znači da je dovoljno jesti čili. Ali, kapsaicin ne možete uzimati na svoju ruku. Efikasan je jedino uz druge lijekove koji ciljaju maligne stanice, piše “Wales Online”.

loading...
Comments
To Top